Bedrägeri

Häromdagen fick jag en skönhetsprodukt hemskickad med tillhörande faktura. Jag kan förvisso se behovet… men problemet var bara att jag inte hört talas om företaget som skickat varan, än mindre hade jag lagt någon beställning. Igår kontaktade jag företaget och samtalet ledde till att de strök fakturan. De uppgav vidare att jag lagt beställningen på deras websida. En snabb sökning visade att företaget varit i blåsväder i liknande situationer för ett antal år sedan.

Det handlade om ett relativt låg belopp (ett par hundra kronor) men eftersom man åker in i ett abonnemang finns pengar att håva in för företag som håller på med den typen av fasoner. Jag tror tyvärr att alltför många känner en oro kring en erhållen faktura eller orkar inte gå vidare med att bestrida den. I mitt fall läste jag på om hur man ska agera via Konsumentverket och valde att formellt bestrida fakturan efter telefonsamtalet. Företaget svarade då att de betraktar det inträffade som bedrägeri. Om företaget har detta som ”affärsidé” eller om någon illasinnad människa lagt en beställning i mitt namn manuellt eller via programmerad robot vet jag inte.

När internet var i sin linda behövde man ringa upp ett nummer via ett modem för att skapa anslutningen. En gång fick jag en konstigt hög räkning. När jag begärde en specificering av räkningen visade det sig att jag ringt upp när jag inte ens varit hemma. Kontakt med bolaget som skötte internetanslutningen visade att uppringning skett från två andra adresser. Bolaget hade dock inte rättighet att lämna ut dessa utan höll denna information hemlig samt öppen för polisen. Jag gjorde en polisanmälan som emellertid lades ned omedelbart trots att all information om förövarna fanns tillgänglig.

Bedrägeri lockar fram starka känslor hos mig. Det är utstuderat och spelar på folks goda tro. Att med list lura av folk deras hederligt intjänade pengar gör mig ordentligt upprörd helt enkelt. Men vi kan aldrig välja protektionism framför tillit för då slutar vi vara levande människor. Emellertid får vi nog tyvärr räkna med att utrusta oss med ett visst mått av skyddsmekanism, och orka ta det där sista steget, givet insikten om hur världen fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.