Kompletterande pedagogisk utbildning

Jag kommer till hösten att börja min omskolning till lärare. Lärarutbildningen är fem år och det är inte aktuellt. Däremot finns en omskolningsutbildning som heter Kompetterande pedagogisk utbildning (KPU). Denna erbjuds av många högskolor och bygger på att man har ämneskunskaper sedan tidigare. Som civilingenjör har man studerat tillräckligt för att kunna undervisa som lärare i matematik och t.ex. fysik. Med normal studietakt är utbildningen 1,5 år och består av ett års pedagogik och ett halvårs praktik på en skola.

Vi har, och kommer att ha, lärarbrist i Sverige under lång tid framöver. Därför är det en extra bra idé att folk ska kunna skola om sig till lärare och använda sina ämneskunskaper. Det finns många mitt i livet som kommit till insikt, som vill engagera sig i ungdomar och som i bagaget har livserfarenheter som kan få stort värde i skolan. Möjligheten att kunna omskola sig, istället för att ”nyskola” sig, innebär att det ekonomiska går att hantera på ett annat sätt.

Det känns riktigt bra att vara på väg. Sedan har jag all respekt för läraryrket. Det finns lika många skräckhistorier om lärare som kastar in handduken p.g.a. en tuff arbetssituation som de som anser det vara världens finaste yrke. Men vi lever bara en gång och nu kör vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.