En likvärdig skola för alla barn

Alla barn borde ha rätt till en likvärdig skola. I realiteten vet vi att så inte är fallet. Barn borde ges samma möjlighet att blomstra. Ansvaret åligger oss alla och utmanar det egoistiska och protektionistiska tänket kring ens ”egna” barn.

Teach for Sweden är en icke vinstdrivande stiftelse som finansieras främst av staten (utbildningsdepartementet) men också av näringslivet. Organisationen är en del av det globala nätverket Teach for All. Syftet är just att verka för barns rätt till en likvärdig skola där de får möjlighet att blomstra.

Ute i landet finns många skolor/kommuner som har svårt att rekrytera lärare. Samtidigt finns det folk som sitter på engagemanget och kunskaperna för att bli lärare. Teach for Sweden erbjuder ett ledarskapsprogram där man anställs på en skola i två år. Fyra dagar jobbar man på skolan som lärare och en dag i veckan genomgår man en Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) via en högskola för att efter två år erhålla sin lärarlegitimation. Därutöver ingår i ledarskapsprogrammet studier och förberedelseövningar inför klassrummet samt coaching under hela tvåårsperioden.

Teach for Sweden har en värdefull vision som är på riktigt. De sammanför behovet som finns ute i kommunerna med den längtan som finns hos vuxna individer. På så vis blir samhället starkare. Just samhället för en tynande tillvaro i en allt mer individualistiskt präglad värld. Är det verkligen så vi vill ha det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.