Etik och moral

Det finns berättelser om personer som suttit i etiska råd men som själva inte kan definiera vad etik är. Etik är ställningstaganden om vad som är rätt och fel i olika givna situationer. Notera dock att vi då ofta sitter i en trygg miljö och diskuterar hur vi skulle agera i olika fall där valet får stora konsekvenser men där vi inte behöver möta dessa eftersom vi enbart teoretiserar. Moral är ytterst vad vi gör när ingen annan tittar. Det kan t.ex. handla om att vi tar med oss skrivbordsmaterial hem från jobbet. Något jag själv givetvis inte gör… Se etik som ord och moral som handling. Tillämpa sedan detta på t.ex. barnuppfostran, vilket av de två begreppen kommer barnen att ta fasta på: dina ord eller dina handlingar?

Ett nutida exempel är s.k. kändisar som gör reklam för spelbolag. Vissa förvånar mig inte, däremot tappade jag hakan när jag såg en idrottsstjärna, som för mig symboliserade den goda människan, sålde ut sin själ.

Man kan naturligtvis hävda att spelbolag i sig inte är onda, det är människan som spelar ner sig själv och sina nära och kära i fördärvet som gör sitt val. Samma diskussion finns kring vapenlagar i t.ex. USA. Det är inte vapenföretagen och politikerna som trycker på avtryckaren. I en ideal värld finns allt tillgängligt och vi kan lita på att människan gör de goda valen trots lockelser. I praktiken vet vi att det inte fungerar så, människan är för svag helt enkelt. Därför behövs restriktiva lagar såsom i Sverige, helt enkelt för att skydda oss själva från oss själva och bygga ett bättre samhälle. Vi borde kanske börja diskussionen med vad syftet med produkten är?

Kom ihåg att de flesta av oss är förebilder för någon och att alla våra handlingar ger ringar på vattnet. Den goda människan, som kommer att stå med högburet huvud hela vägen, är den som gör de dagliga genuina valen utan behov av uppmärksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.