Valkompass

Även om jag inte känt av någon valrörelse stundar ju ett val i höst. SVT erbjuder på sin websida en s.k. valkompass. Upplägget är att man svarar på ett antal frågor och sedan visas en procentuell sammanställning av ens matchning med respektive parti. Väl medveten om begränsningarna i en sådan här grej finns det ändå något kul och lockande med det så jag kastade mig över frågorna. Det jag inte riktigt tycker frågorna fångar är något som är en hjärtefråga för mig; det personliga ansvaret. Vi har som människor, särskilt om du dragit livets vinstlott och blivit född i Sverige, en frihet med fantastiska möjligheter men med detta följer också ett oerhört stort ansvar. Frihet under ansvar är en viktig paroll för mig.

I mina två första val som vuxen (nåja…) röstade jag på Socialdemokraterna, därefter har det blivit Moderaterna i efterföljande val. Därför är det nu slående att valkompassen ger mig lägst samhörighet med Moderaterna av samtliga riksdagspartier. I topp ligger istället Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Mycket har förvisso hänt sedan senaste valet, framförallt har jag blivit äldre, ett visst uppvaknande har skett och perspektiven har förändrats.

Jag kan också konstatera att min ”samhörighetsfördelning” inte är särskilt ojämn. Detta speglar vad jag känner. Det finns inget parti jag känner mig hemma i. Jag ser tyvärr få förebilder i den politiska världen. Det är kissnödigt. Kappan vänds efter vinden på snart daglig basis. I mångt och mycket är det väl enbart Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som man vet var man har. Med några undantag är det bara tragiskt att se analyserandet innan munnen öppnas och det totala intetsägande som kommer ut. Den s.k. moraliska kompassen snurrar oavbrutet. Tänk om bara modet fanns där att låta hjärtat tala utan hjärnans inblandning. Jag kommer osökt att tänka på Palme och ett av hans tal som innehöll frasen ”dessa satans mördare”.

Några saker man kan reflektera över är att ingen av oss har gjort något för att förtjäna att födas i Sverige i jämförelse med någon som föds i t.ex. Sudan. Glöm aldrig det! Vidare, om man tror på fred på jorden kan vi inte bygga upp ett försvar och vi kan inte heller gå med i NATO. Att måla upp krigshot i form av att ryssen kommer är bisarrt. Dessa påhittade anledningar/fantasier bottnar i historien och prestige samt vapenindustrins kapitalism. Vissa blir anklagade för allt elände i världen (ibland på goda grunder och ibland på andra grunder) och vissa kommer undan med precis vad som helst (t.ex. tjuvlyssning på hela världen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.