Konsumtion

Igår blev det en runda på stan och det verkar som att varenda butik kör reakampanjer. Det är slående att konsumtionen får hjulen att snurra. När det dessutom sätts en röd prislapp på en vit blir vi extra lättlurade och det där köpet kan kännas som ett riktigt bra tillslag…

Det ekonomiska system som människan riggat upp bygger på tillväxt. Samtidigt är de fysiska resurserna, såsom metaller i jorden, begränsade. You do the math… Det system som ställts upp är ett monster som bevarar maktstrukturer i samhället. Det borde vara ett stödsystem åt det riktiga livet men verkligheten är så illa att störningar i systemet orsakar skador i riktiga livet via krig, arbetslöshet, depressioner etc.

Att konsumera är som att kissa på sig. Det blir varmt och gott ett tag men sedan blir det bara väldigt kallt och eländigt. Konsumtionen som fundament i åtminstone det västerländska samhället avser inte bara varor och tjänster utan även relationer sorgligt nog. Därmed inte sagt att dåliga relationer inte ska städas bort.

Fundera på vad som gör dig genuint tillfreds över tid, d.v.s. vad som inte bara ger en stund av lycka. Måttfullhet är ett nyckelord för mig själv. Livet är inget tävlande i konsumtion eller att synas och höras mest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.