Hotell Hilton

Det var inte Hotell Hilton som väntade vid ankomsten till Stensunds folkhögskola där sommarinstitutet inom Teach for Sweden är förlagt… Men det visar sig att det har ingen större betydelse eftersom dagarna är fullspäckade och rummen används i praktiken bara när man sover. Dessvärre påverkas folks nattsömn av det varma klimatet. Bortsett från detta är miljön vid folkhögskolan fantastisk med utsikt mot skärgården och en badbrygga som vi utnyttjar flitigt.

Det kändes konstigt att komma hit eftersom vistelsen är nästan två veckor, d.v.s. inte någon typisk tvådagarskonferens. Det är mer ett långt träningsläger som har utvecklats sedan Teach for Swedens start 2013. Då var det 11 deltagare. I år är vi 63 st där snittåldern är 36 år och två tredjedelar är kvinnor. Statistiken visar att 80 % blir kvar i skolvärlden efter de två år som utgör tiden i Teach for Sweden. 40 % blir kvar på samma skola. Av oss som deltar är den geografiska fördelningen Syd 9 st, Väst 17 st, Öst 28 st och Distans 9 st. Jag tillhör Distans vilket innebär att jag är placerad i en kommun (Varberg) som Teach for Sweden inte har samarbetsavtal med. Istället har jag fått sälja in konceptet själv till rektor/kommun.

De första dagarna har präglats av pass avseende gruppdynamik, relationer, inställning och uthållighet, skolans styrning, planering av undervisning samt tekniker i olika situationer i klassrummet. Programmet startar med frukost kl 07 och slutar någon gång mellan kl 18-20 beroende på dag. Ett visst mått av självstudier kan följa innan sänglampan släcks.

Det är således intensivt men jag har hunnit med både löpning och bad. Vi får riktigt bra mat och gott kaffe… Bäst hittills är emellertid alla deltagare som valt att ta det här steget. Det är en härlig blandning personligheter i gruppen med så många historier värda att lyssna på om resan fram till beslutet att bli lärare.

Just nu simmar jag där jag inte bottnar och det känns riktigt levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.