Förväntningar

Om vi för en stund lägger undan de socioekonomiska förutsättningarna är det framförallt en faktor som påverkar elevers lärande i skolan: förväntningar. Lärarens förväntningar på att alla barn kan är hörnpelaren i en lyckad skola. För att uppnå detta behövs en tro hos läraren, ett engagemang och en ambition, ett kravställande samt sist men inte minst ett relationsbyggande med förståelse och inte dömande.

Ovanstående borde inte vara en aha-upplevelse för någon. Jag vill att ett stort ansvar ska falla på läraren, administration/system/byråkrater kan omöjligen vara vägen framåt. Men vi människor går i så många sammanhang i den riktningen tyvärr. Antingen är vi rädda för det personliga ansvaret och gömmer oss bakom system eller är vi rädda för att tappa makt och släpper inte tyglarna fria till de som skulle blomstra om de bara fick möjlighet.

Man kan verkligen fundera på vilka förväntningar man själv haft i olika situationer i livet och hur de tyvärr fackat in och begränsat folk redan innan festen börjat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.