Pensionering

Pensionsmyndigheten har lagt förslag på ny riktålder för pensionen. För min del som är född 1978 innebär det att jag skulle gå i pension när jag fyller 69.

Det är helt sanslöst hur det kan krävas en högre pensionsålder när arbetet i allt högre utsträckning utförs av maskiner/robotar. Det är knappt ingen människa längre som står vid rullande bandet eller gör andra former av tunga, monotona arbeten. Hur kan det då vara möjligt att vi ska arbeta längre?

Vi får med modersmjölken att man ska arbeta livet igenom. Men vi har väl knappast haft förmånen att födas för att vi ska arbeta och göra vår plikt? Stänger inte normen/kulturen oss ute från en massa möjligheter genom att slänga på oss skygglappar och stoppa ner oss i smala stuprör avseende hur livet ska levas? Är det inte den förbannade konsumtionen och tävlan som får oss att okritiskt åtta timmar varje dag upprepa något som många inte ens tycker är kul?

Däremot är det en annan sak om man ägnar sig åt det som känns meningsfullt. Något man hade velat göra oavsett om man får lön eller inte. Då blir det inte heller relevant att tala om pensionering. Det saknar liksom betydelse. Låta livet bli vad det blir och följa sitt hjärta oavsett vad normen/kulturen säger.

Höj blicken och se ut över vidderna! Det finns så mycket bredd, djup och perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.