Snäll och sträng

Den första övningen jag gjorde efter att jag antagits till Teach for Sweden var att medverka i ett klassrum under en mattelektion för årskurs 8. Dels för att följa undervisningen men också för att intervjua några elever. På frågan hur de vill att en lärare ska vara säger de å ena sidan snäll. Inga konstigheter där. Men de säger å andra sidan sträng. Det låter som en motsägelse men tänker man efter så utgör faktiskt inte dessa egenskaper någon motsättning.

När jag tänker tillbaka på min egen skoltid fanns det ett par stränga lärare. De var av den gamla skolan och även om allt inte var guld och gröna skogar betraktade jag samtliga som bra lärare. På samma sätt är många, i mina ögon, bra föräldrar både snälla och stränga.

Stränghet skulle kunna vara en del i en auktoritär personlighet som bottnar i rädsla. Då är man snett ute givetvis. Men rätt stränghet kan vara ett tecken på omsorg, eller kärlek om man så vill, där strängheten är redskapet för att skapa ett öppet, respektfullt och likvärdigt klimat i en grupp där det annars riskerar att bli något helt annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.