Girighet

Nyligen rapporterade de fyra storbankerna sina resultat för det tredje kvartalet. Jag ögnade som snabbast igenom informationen så någon siffra kan vara fel men budskapet är ändock detsamma. Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken gjorde ett rörelseresultat på 9, 7, 6 respektive 5 miljarder kronor. Totalt 27 miljarder kronor för ett enda kvartal. Sett till ett helår blir vinsten över 100 miljarder kronor totalt för dessa fyra banker.

Låt oss nu titta på det så kallade räntenettot. Räntenettot är skillnaden mellan intäkter och kostnader för de lån banken hanterar. Dessa fyra härliga företag, som gör storsinta insatser för mänsklighetens bästa, hade ett räntenetto i tredje kvartalet på 11, 6, 5 respektive 8 miljarder kronor, d.v.s. totalt 30 miljarder kronor. På årsbasis blir det totalt 120 miljarder kronor i vinst på att låna ut pengar. Jag blir så in i helvete upprörd. 120 miljarder! Samtidigt är det folk ute i världen som dör p.g.a. undernäring, vattenbrist, avsaknad av enkla vaccinationer, krig etc. samt här på hemmaplan vårdköer där cancerpatienter inte får operationstid förrän efter flera månader o.s.v.

Låt oss betrakta denna horribla soppa en stund. Några exemplar ur människofamiljen konstruerade för länge sedan ett finansiellt system som därefter har ”förfinats”. Det är ingenting vi egentligen behöver men det har tyvärr blivit något som vi tillåtit oss att bli beroende av. Människan har behov, och har alltid haft, men ett finansiellt system tillhör inte dessa behov. Nu har en grupp sinnrika personer tillsammans skapat det här systemet samtidigt som de givetvis sett till att groteska pengaflöden går rakt ner i de egna fickorna. Hur svårt kan det vara att låna ut pengar till folk som är beroende? Om man sedan tar för stora risker och det värsta inträffar så går staten in och räddar dig. Det låter för bra för att vara sant. Dessvärre är det sant. Det mest komiska är att inblandade parter tror sig stå på toppen av mänskligheten och pengaflöden/siffror är det viktigaste i livet. Tragiskt.

En del av alla dessa pengar som årligen landar i bankägarnas fickor går tillbaka till samhället. Men en stor del är bara ett gigantiskt hån mot alla de goda krafter i samhället som sliter i oglamorösa förhållanden. Att sedan staten subventionerar bankernas vinster genom att vi får tillbaka 30 % av våra räntekostnader när vi deklarerar, vilket på så vis får oss att låna ännu mer pengar, är stötande.

Någon som vill starta bank? Det skulle bli en annorlunda bank med en mycket speciell vision… Egentligen vill jag inte. Hellre vill jag bli politiker och via staten styra upp situationen när den ”fria” marknaden uppenbarligen inte lyckas. Dock tror jag inte att jag skulle bli långlivad, bokstavligt talat. Bäst vore emellertid, som alltid, att via inre motivation och inte via yttre (läs politik), nå människan. Men det är svårt att komma förbi barriären ”what’s in it for me”.

Samhället får ju ingenting tillbaka från bankerna eftersom ett finansiellt system bara är en påhittad stödfunktion som det skapats ett konstgjort beroende till. Vattenfall ger oss el i vägguttaget. Volvo ger oss bilar att förflytta oss i. Bankerna ger oss vadå? Kom nu inte och säg ”pengar för att köpa hus”. Om det inte fanns några elproducenter, då skulle vi inte ha någon el i samhället. Om det inte fanns några biltillverkare, då skulle vi inte ha några bilar i samhället. Om det inte fanns några banker, då skulle vi inte ha några bostäder i samhället… eller vänta nu… skulle vi människor skippa bostadsbyggandet och bosätta oss på gatan bara för att det inte finns några banker? Nä just det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.