Byggkostnader i Sverige

Sverige har i många år haft högst kostnad för att bygga bostäder i EU. Nu visar det sig att vi dessutom slår Norge på fingrarna. Varför har vi så höga kostnader?

Svaret behöver inte vara längre bort än s.k. fria marknadskrafter och det vi brukar kalla utbud och efterfrågan. Huset vi byggde för fem år sedan kostar nu ytterligare tre miljoner för de som för närvarande bygger på andra sidan gatan. Kapitalismens fula nuna visar sig och det är hutlöst. Givetvis har de faktiska kostnaderna inte ökat med tre miljoner. Men den s.k. marknaden sätter villkoren och när det nästan är gratis att låna pengar, vilket dessutom faktiskt kunnat vara betydligt billigare om inte bankerna varit groteskt giriga, blir det så fartblint som det är nu.

”Den som är satt i skuld är icke fri” sa förre statsministern Göran Persson. Men om vi för en stund bortser från den tanklösa lånefesten skulle byggkostnaderna ändock vara höga. Det ser byråkrati, administration och meningslösa regler till; de s.k. systemkrafterna.

Det är hemskt att höra alla historier, som dessutom aldrig tar slut, om byggfusk och kvacksalvare i byggbranschen. Många har inte ett kontaktnät inom byggbranschen tillsammans med att det är svårt att ta reda på kunnandet hos bolag/individer i branschen. Hur somliga väljer att utnyttja dessa människor, dessutom om och om igen, är outgrundligt. Eller inte. Drivkraften är så banal som att BWN:n på garageuppfarten lockar mer.

Att blicken inte kan möta spegeln vid tandborstningen på kvällen är en annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.