Lite varm i kläderna

Efter en minst sagt hektisk start som lärare där jag kastades rakt in i hetluften har nu pulsen sjunkit något. Vissa rutiner börjar sjunka in även om jag har turen att få möta nya upplevelser varje dag. Kanske kan man säga att jag börjar bli lite varm i kläderna. Men bara litegrann.

Det krävs en stor mångsidighet som lärare och med tanke på arbetsvillkoren är varje person som väljer att arbeta som lärare en hjälte. Tyvärr skördar yrket sina offer och på tok för många hoppar av lärarutbildningen. Samtidigt är jag övertygad om att det inom stora delar av lärarkåren finns en känsla av meningsfullhet och att något kontorsjobb inte kommer på fråga.

Lärarrollen är relativt fri. Missförstå mig rätt. Ansvaret avseende eleverna är givetvis stort och det finns skyldigheter jäntemot vårdnadshavare. Därutöver finns ett antal lagar, förordningar och föreskrifter som är styrande, inte minst finns en läroplan med kursplaner för de olika ämnena. I dessa återfinns både ämnesinnehåll och kunskapskrav. Men det finns ändock en stor frihet i hur du som lärare går tillväga i undervisningen av ämnet. Det är upp till dig i vilken utsträckning du föreläser, låter eleverna lösa olika uppgifter och genomför gruppövningar, inklusive vad du trycker på respektive tonar ned av innehållet. Samma frihet finns gällande vilka laborationer du väljer att genomföra och hur du testar elevernas kunskaper.

Planering är en rolig del av jobbet även om tiden i klassrummet är den jag tycker bäst om. Jag trivs riktigt bra där helt enkelt. För den som förtvinar p.g.a. det förutsägbara livet, och slavar under trygghetsknarkandet, är en lektion med 20 ungdomar det bästa botemedlet. Ingen vet hur det kommer att te sig…

Om du känner att du har många strängar på din lyra men att du inte blomstrar i nuläget, hur vore det att bli lärare om du ser bortom fördomarna? Att har varit ute en bit på livets resa och skrapat knäna är en fin erfarenhet att ha med sig in i yrket. Cirkeln sluts. Eleven blir läraren. Våga ta steget. Ansök via kompletterande pedagogisk utbildning eller Teach for Sweden nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.