Avreglering

Efter att nyligen besiktat bilen slås jag av att priset ökat kraftigt på kort tid. Hem i brevlådan kom ”erbjudanden” från tre olika firmor. Priset låg på 415, 395 respektive 319 kr. Det var tydligt att det klart lägsta priset tillhörde en firma som precis etablerat sig på orten. Därmed kan man tänka sig att detta pris kommer att närma sig de övriga på sikt.

När jag var liten fanns något som hette Televerket. Sedan skedde en avreglering av telefonin. Likaså avreglerades elmarknaden. Jag kommer så väl ihåg folks besvikelse när avregleringen inte alls ledde till lägre priser. Ytterligare exempel finns såsom tågtrafiken där nya aktörer klivit in och sköter en del av ruljansen. Skola och vård dyker givetvis upp också men dessa tar vi separat en annan gång…

Avreglering eller privatisering är ledstjärnan för somliga inklusive vissa politiska partier. Staten, d.v.s. det vi som människofamilj driver gemensamt, är ett rött skynke och får blodtrycket att stegra hos dessa individer. Hur blev det så?

Med avreglering följer den privata ägarens avkastningskrav eller på ren svenska: krav på vinst. Det finns ju en dröm om framgång via denna vinst och det som då följer: fin bil, dyra resor, hus i ”respektabelt” område, attraktiv partner enligt samhällsnormen etc. Men det finns ingen sådan framgång, bara ett kortvarigt rus och sedan den gnagande tomheten igen.

Risken är uppenbar att vinstintressena får privatiseringens firmor att tumma på både det ena och det andra. Om vi tänker igenom vilka samhällsfunktioner som privatiserats är det inte svårt att se att katastrofala konsekvenser skulle kunna följa av en lägre kvalitet. Är verkligen staten, d.v.s. gemensamt skötande/ägande av människofamiljen, så illa? Är det inte tvärtom oförståeligt att vi låter andra aktörer än staten omhänderta grundläggande samhällsfunktioner?

2 reaktioner på “Avreglering

 1. När jag började på Ringhals 2001 var det tydligt uttalat att vi uppräthöll en viktig samhällsfunktion genom att leverera el till Sveriges befolkning och alla våra viktiga funktioner i samhället. Nu är det inte så uttalat längre. Nu levererar vi el när det behövs, dvs när vi efterfrågas och vi tjänar på det för annars har vi ingen affär för företaget. Det var som om en del av mig rycktes loss och försvann. Vad skulle jag nu göra?! Att inte arbeta för att göra samhället bättre känns främmande för mig. Det är en viktig del i min helhet att få bidra till att göra samhället och världen lite bättre varje dag. Du som lärare och jag som miljövänlig eltillverkare. Jag har valt att se på det så här: kan jag och de som arbetar på Ringhals producera CO2-neutral el på ett säkert och optimerat sätt så kan vi bidraga till att minimera utsläpp och göra samhället lite bättre, även om inte det är det primära för företaget.
  Lurar jag mig själv eller är jag en trygghetsknarkare?
  Saknar dig på Ringhals men vet att du gör ett kalasbra jobb i skolan.
  Kram
  Anna

  1. Anna, du har en fin syn på jobbet på verket. Jag kände också ett sammanhang på Ringhals som en del i en samhällsfunktion. Även om det tyvärr är kapitalism och byråkrater som styr och ställer på de flesta ställen nuförtiden så tycker jag inte att du ska oroa dig. I praktiken är det ingen skillnad. Ringhals är, och kommer att vara, en stor spelare när det gäller att se till att samhället har ström till olika behov. Det går väl inte utesluta nedreglering i perioder, men jag gissar att det istället blir export av elen till andra delar av Europa. Även om det skulle bli nedreglering är det ju bara temporärt. Ringhals är en del av samhället i många år till.

   Och på Ringhals är du så, så behövd. Du ser det inte alltid själv, men jag och andra ser det. Du är den som balanserar det kapitalistiska, hårda, kalla, utnyttjande, byråkratiska, kortsiktiga etc. Visst tär det på dig i olika situationer men det är ju också så vi känner oss levande; när vi får skrapsår. Döda fiskar flyter medströms och det har väl aldrig varit melodin för dig eller RTAT och senare bokstavskombinationer 🙂 Det gäller att kunna se sig själv i spegeln när man borstar tänderna innan man går och lägger sig. Fortsätt vara den du är och ta hand om dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.