Djävulens bolag

Har ni också tänkt på all reklam från spelbolag? De ploppar upp som svampar ur marken och somliga kändisar säljer sig utan omsvep. Money talks. Vissa som väljer att representera dessa bolag får mig inte att lyfta på ögonbrynen, andra hade jag betydligt högre tankar om.

Jag protesterar inte mot att folk sätter någon liten peng på ett evenemang som ett spänningsögonblick eller dröm om storkovan. Någon gång ibland sätter jag själv en hundralapp på några fotbolls- och hockeymatcher, en gång per år spelas det på bingolotto som tradition och ungefär lika ofta kan det hända att det köps hem ett par trisslotter.

Men i alla dessa spelbolag bor djävulen. Det är så utstuderat och kapitalismens fula nuna visar sitt tryne i dagsljus. Visst kan man hävda att alla spelar av fri vilja. Men det börjar med reklam från folk som istället borde vara föredömen och fortsätter sedan med regler som får spelarna att stanna kvar. Människan är svag och kan inte stå emot lockelsen. Kanske är det den gnagande tomheten som tillfälligt behöver glömmas eller är det drömmen om allt det fantastiska som ska hända om bara storkovan fångas in.

För mig är ovanstående dilemma samma sak som den amerikanska vapendebatten. Vissa ställer sig bakom vapenindustrin och rätten att bära vapen. Det är ju människan som trycker på avtryckaren, inte vapnet självt. Själv hävdar jag att samhället behöver ha regler som förhindrar den svaga människan för att falla för rädsla och lockelser. Fråga dig själv vad som är syftet med att tillverka ett vapen. Kapitalism och liberalism är inte vägen framåt utan istället vägen mot helvetet där alla kör sitt eget race och människan tar kål på sig själv i sitt sökande efter lycka istället för mening.

Vad är syftet med att starta ett spelbolag? Är det att underhålla människan ungefär som ett nöjesfält eller är det att tjäna pengar? Är företagen medvetna om konsekvenserna för alltför många individer, inklusive nära och kära, som följer av att pengarna ska strömma in i bolaget? Skiter björnar i skogen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.