Ryssen kommer – eller?

I höstas bestämde sig svenska regeringen för att köpa vapen (luftvärnsrobotsystem) från USA för initialt 10 miljarder kronor som senare kan utökas till 28 miljarder kronor. Varför bidrar vi till en värld som präglas av rädsla snarare än kärlek? Varför kastar vi en ohygglig massa pengar i sjön? Samtidigt har många människor det svårt ute i världen, cancerpatienter får inte omedelbar operationstid i Sverige och många elever i skolan får inte det stöd de borde kunna få.

Sverige exporterar också vapen i en större omfattning än vad jag tror gemene man känner till. Tänk dig att företag i Sverige utvecklar sinnrika vapen som ska döda så effektivt som möjligt. Kapitalismens vinstintressen verkar döva samvetet. Alternativt stoppas huvudet i sanden med argument av typen att någon annan annars skulle stå för utvecklingen och vapenutbudet. Eller kan man ju alltid dra sysselsättningskortet. Den ekonomiska tillväxten behöver… bla bla bla…

Av världens militärutgifter står USA för 35 % och Ryssland för 4 %. Vi tar det en gång till. Av världens militärutgifter står USA för 35 % och Ryssland för 4 %.

Dessutom känner många inte till att USA har både vapen och militär personal placerad i Europa. Inte konstigt om ryssarna känner sig inträngda i ett hörn. Vad tror ni skulle hända om Ryssland placerade vapen på Kuba? Faktum är att så varit fallet under en kortare period 1962 vilket kom att kallas Kubakrisen. De ryska vapnen på Kuba blev inte långvariga…

Att måla upp krigshot i form av att ryssen kommer är… jag finner inte lämpliga ord. Att Ivan skulle komma i stridsvagnar och flygplan för att invadera Sverige är bara så tragikomiskt. Somliga har sedan länge målat in sig i prestigehörn som bottnar i en svunnen tid. Vapenindustrins kapitalism härjar förstås också. Dessutom är det inte osannolikt med politiska påtryckningar från ett visst land samt givetvis också den personliga (politiker)karriären innanför PK-linjerna.

Om vi tror på fred på jorden kan vi inte gå med i NATO, inte köpa in vapen och inte exportera vapen. Det finns bara en väg att gå: nedrusta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.