Förebilden

Ingen människa föds ond. Dock kan miljön kan få henne att göra elaka saker. All ondska bottnar emellertid i rädsla. Det som skulle rädda så många från att falla ner i rädsloträsket är en god förebild. Förebilden står för vägledning och vägledningen behöver finnas inom räckhåll.

Förebilden är någon vi ser upp till. Någon vi vill ta efter. Någon som är god. Någon som inte läcker mellan in- och utsida. Någon som är genuin. Någon som inte vänder kappan efter vinden. Någon som vi imponeras av. Någon som inte är rädd. Någon som helt enkelt är kärleksfull.

Ibland inser vi att förebilden inte är en förebild, t.ex. när personen ifråga säljer sig till ett spelbolag. Andra gånger har vi dömt hunden efter håren och inser att vi haft fel. Så fel. Jag vet inte hur många gånger jag varit snabb på att döma och sedan skämts ögonen ur mig. Nuförtiden ser jag förbi ”pälsen” och ser istället den nakna apan.

Ingen människa föds ond. Dock har vissa vunnit i livets lotteri när det gäller uppväxtmiljö och vissa dragit en nitlott. Därmed inte sagt att saker och ting kommer att te sig på ett visst sätt. Absolut inte. Vi vet av historien att människan är förmögen till stordåd. Oavsett, var inte för snabb att döma. Försök vara en god förebild istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.