Köttets väg

Igår när jag lagade mat råkade jag få syn på en text på köttförpackningen. Det stod att köttet är uppfött, slaktat och styckat i Sverige men skivat och packat i Polen. Ehh!?

Om utomjordingar bevakar oss undrar de säkert vad de där konstiga människorna sysslar med. Efter att djuret slaktats äter inte folket i närområdet upp det. Eller jo, det är ju precis det de gör. Men först skickar de iväg det några hundra mil fram och tillbaka till ett annat land.

Globalisering är ett fint ord enligt många. Kapitalism är ett ledord för somliga. Båda dessa ligger bakom matens tokiga väg i världen nuförtiden. Vart tog sunda förnuftet vägen? Eller finns sunda förnuftet kvar; det har bara blivit uppkäkat av kapitalismen. Då undrar jag istället vart integriteten tog vägen. Money talks.

Vi är förblindade. Det finansiella systemet ska ju bara vara en liten parantes i människans liv med syftet att förenkla livet. Det har emellertid vuxit som cancer och är nu ledstjärnan för alldeles för många. Vad värre är så påverkas folk på riktigt av hur detta stödsystem ”utvecklar” sig. Det är som om en omgång Monopol med familjen skulle leda till att man blev deprimerad, arbetslös eller ”populär”.

Ringhals finns ledordet ”STARK” som står för att stanna upp, tänk efter, agera, reflektera och kommunicera. Det kanske inte är i helt rätt ordning men andemeningen är bra. Världen känns tyvärr allt annat än stark, men hoppet är det sista som överger människan. Det är fint att se kraften hos gräsrotsrörelser. Historien har visat att dessa kan spira och välta kolossala tokigheter. Det finns hopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.