Sekularisering och självförverkligande

World Values Survey gör sociala studier och bland annat finns en intressant karta som visar olika länders sekularisering och självförverkligande. Ena axeln i figuren representerar en skala från traditionella till sekulära värden. Ju större sekulära värden, desto mindre betydelse har religionen och tron. Den andra axeln i figuren representerar en skala från överlevnad till självförverkligande. Med andra ord går den från en situation där du behöver kämpa för överlevnad och mat på bordet till en situation där du fokuserar på att förverkliga dig själv. Det sistnämnda brukar ofta beskrivas som att du ska uppnå din fulla potential som individ. Fokus ligger på jaget.

Var ligger Sverige någonstans? Jo längst upp i högra hörnet. Vi tror inte på Gud och vi har allt serverat på ett silverfat när det gäller materiella förutsättningar. Det råder fred och i princip alla har bostad, mat på bordet, tillgång till sjukvård och skola samt det finns en starkt socialt skyddsnät. Borde vi då inte vara överlyckliga? Svaret döljer sig bakom Jean-Paul Sartes bevingade ord: ”Människan är dömd till frihet”. Med friheten följer ett ansvar att göra något vettigt av ditt liv. Det är upp till dig själv, du kan inte gömma dig. Ångesten kommer som ett brev på posten…

Tänk att du istället behöver utsätta dig själv för livsfara för att ordna mat på bordet åt dig själv samt dina nära och kära. Jag inbillar mig då att väldigt snabbt kommer en känsla av meningsfullhet att uppstå vilket står i kontrast mot västerlänningens jakt efter lycka.

Samma sak med Gud. Svensken är inte religiös och betraktar Gud som ett objekt. I andra kulturer är ett liv utan tro inte ett liv. Meningsfullheten är naturlig och självklar. Svensken dyrkar istället liberalismen, allt medan Sverige toppar statistiken över antal ensamhushåll. Att bryta upp från ett förhållande kan vara modigt och det enda rätta men jag är samtidigt övertygad om att många inte är tillfreds med livet.

Vill du bli lycklig? Lev meningsfullt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.