Måttfullhet och svensk mellanmjölk

Måttfullhet är en dygd. Det innebär att man inte roffar åt sig eller vräker på bara för att det finns möjlighet. Det är ett tecken på balans och att egoismen inte får härja fritt. Från måttfullhet kan man komma in på ordet lagom. Detta ordet saknar översättning i flera språk. I vissa fall är det något passivt och ett tecken på rädsla. Men i andra fall är det just måttfullhet.

Med måttfullhet menar jag inte klassisk svensk mellanmjölk. På sina ställen runt Göteborg är E6:an trefilig. Alltför ofta ligger folk och kör i mittenfilen trots att de är ensamma och högerfilen är tom. Det hela brukar sluta med att en del av bilarna som närmar sig bakifrån gör en omkörning på insidan. Poängen är att svensken är livrädd för att ta ställning och sticka ut. Bättre då att hålla sig med lite marginal åt alla håll och kanter i mitten. Då är man trygg…

Samma sak när det gäller politiken. Våra kära liberalister har högt och tydligt deklarerat att de så kallade ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska hållas utan inflytande. Att klumpa ihop dessa är bisarrt. Att dessutom döma Vänsterpartiet bara för att det står längst åt ena hållet är svårt att hitta lämpliga ord för.

Ta ställning med hjärtat och inte med hjärnan! Var den ställningen sedan befinner sig har ingen betydelse. Det viktiga är att vara sann mot sig själv och mot andra. Kom ihåg att det bara finns en väg, känner du rädsla finns det tusen (mittenfiler).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.