Visdom

I Sverige har vi inte mycket till övers för den äldre delen av populationen. Pensionärer ska förvaras. Visdom är inte mycket värt i förhållande till snabba punchlines. Eller förresten, visdom, vad är det? Med visdom kommer förmågan att se helheten. Stigande ålder skapar förutsättningar för detta genom att livet levs men det är inte säkert att ålder medför visdom. Ibland är trångsyntheten och småsintheten cementerad.

I politikerleden är det modernt att bli partiledare när du är 28 år. Andra länder har som tur är en annan uppskattning för ålder och visdom. Mycket går att säga om USA men där är det en fundamentalt annan syn på ålder inom politiken. I presidentvalet 1984 sa Ronald Reagan att han inte tänker utnyttja sin motståndares ungdom och bristande erfarenhet för att vinna politiska poäng. Ronald Reagan var då 73 år och hans motståndare 56 år…

Gällande politik är det för övrigt en intressant fråga om riksdagen ska spegla sammansättningen bland medborgarna, inklusive ålder, eller om visdom ska premieras högre. En person som nått en högre ålder har varit med om samma saker en gång i tiden som en yngre upplever idag. Allt det som ”ynglingen” tror de äldre inte känner till kan jag lova att de gör – och mer därtill. Inget nytt under solen. Men människan drabbas lätt av hybris och tror att vi står på toppen av vår existens, bl.a. eftersom vi har en häftig manick som kallas mobiltelefon.

Hur betraktar du äldre?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.