Simsalabim … pengar!

Tror du att mängden pengar är konstant och cirkulerar runt i samhället? Tror du att den äldre delen av befolkningen sätter in pengar på banken som den yngre delen sedan lånar när de köper hutlöst dyra bostäder? Tror du att pengar helt och hållet, eller mestadels, utgörs av sedlar och mynt?

Nej, nej och nej. Mängden pengar har de senaste årtiondena skjutit i höjden som en raket. Just nu finns ungefär 3 500 miljarder svenska kronor. Av dessa är bara ett par procent sedlar och mynt.

Den exklusiva rätten att trycka sedlar och skapa mynt har Riksbanken men bara ett par procent av mängden pengar utgörs alltså av sedlar och mynt. Varifrån kommer då alla pengar som finns i samhället?

De kommer från banken. I samma ögonblick som banken beviljar oss lån för att köpa den där svindyra bostaden så skapar de pengar. Nästan alla pengar i samhället är alltså skapade då vi sätter oss i skuld till banken efter att med förväntan och spänning hittat ett objekt på Hemnet.

Senaste kvartalet gjorde Hennes & Mauritz en miljard i vinst. En enkel uppskattning ger då att denna världsomspännande klädkedja gör 4 miljarder i årsvinst. De fyra svenska storbankerna, som i ett globalt perspektiv är småbanker, gör tillsammans över 100 miljarder i årsvinst. Var och en gör alltså sisådär 5-10 gånger högre vinst än H&M. På att bidra till mänskligheten med vadå? Jo, genom att skapa pengar till en missbrukande och aningslös patient i form av människan.

Jag mår illa eftersom jag vet hur illa verkliga livet kan påverkas av störningar i detta finansiella system och hur gott dessa pengar hade kunnat tjäna vissa delar av samhället.

Det är bara genom att vi blir medvetna som vi kan åstadkomma förändring. Var jobbig och ställ de sunda frågorna. Fall inte in i det vanliga mönstret och acceptera att ”det är bara så det är”. Det behöver inte alls vara så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.