Tolerant men aldrig håglös

Tolerans innebär en slags acceptans för det som ligger inom ett intervall, d.v.s. mellan två punkter på en skala. Det kan t.ex. gälla politiken där det just nu råder en tolerans för allt innanför Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Att dessa bakas ihop som icke önskvärda extremer är sanslöst, men det är en annan historia.

Politiken förvisso men det finns en betydligt viktigare tolerans värd att nämna. Den humanistiska toleransen, den mellanmänskliga toleransen som innebär att vi inte stöter bort de som är udda eller svåra att ha att göra med. Problemet ligger förstås inte hos dessa individer utan hos oss själva. Fundera på varför vår tolerans inte sträcker sig från regnbågens ena ände och hela vägen genom spektrumet till den andra. Vad är det hos oss som driver intoleransen?

Somliga kan vid första anblick ge intryck av att vara toleranta men skenet bedrar. De är istället håglösa vilket möjligtvis bottnar i en konflikträdsla eller missuppfattning gällande tolerans. När elakheter och orättvisor uppträder måste vi reagera, det är vårt ansvar helt enkelt.

Att vara kärleksfull innebär att vara tolerant. Men det är inte tolerant att vara håglös. Det är ansvarslöst och fegt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.