Blunda eller se

Cellerna i våra kroppar förbränner glukos (druvsocker) som kommer från maten vi stoppat i oss varpå cellen får sin energi. Vid förbränningen bildas koldioxid som vi sedan andas ut. Samma sak sker vid förbränning av fossila bränslen (kol, olja, gas och torv) i kraftverk som ska ge oss el och bilar som ska ge oss skjuts (olja är huvudkomponenten i bensin och diesel). Samtidigt får vi inte lura oss gällande elbilar, det gäller att känna till hur både produktionen (framförallt av batterierna) och uppladdningen ser ut.

Den naturliga växthuseffekten är något bra. Växthusgaserna, framförallt vattenånga, koldioxid, metan, dikväveoxid (lustgas) och ozon, hindrar en del av värmen, som solen strålat in, från att lämna jorden. Utan detta fenomen skulle jordens medeltemperatur vara ungefär 18 minusgrader. Men den förstärkta växthuseffekten uppstår när människan släpper ut växthusgaser via industrier och fordon.

Majoriteten av forskarna ser ett samband mellan en förstärkt växthuseffekt, global uppvärmning och klimateffekter med hemska konsekvenser för väldigt många människor. Alla håller emellertid inte med. Vissa anser det vara naturliga variationer som kommer och går. Men handen på hjärtat, känner vi inte att det som sker i världen är tokigt? Om man ställer sig i närheten av en förbränningsmotor är luften allt annat än frisk. Det kan inte vara bra att vi ser till att avgaser väller ut i miljön runtikring oss och upp i atmosfären.

Det handlar inte om att vi ska gå tillbaka till stenåldern, men vi behöver ställa om samhället. Som vanligt börjar det med en medvetenhet och små steg. Tanken att det inte spelar någon roll vad en enskild människa gör är den farligaste. Allt har betydelse. Som exempel på människans tokerier växer kolkraftverken upp som svampar ut marken. Över 2 000 (!) är redan under byggande eller planeras att byggas kommande tio år.

Nationalencyklopedin anger en hållbar utveckling som ”en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov”. Med andra ord behöver vi leva på ett sätt så att barnbarnen världen över också kan leva fritt i en härlig miljö.

Medvetenhet och måttfullhet kanske är en bra start?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.