Fri antagning till utbildning

Vi har läkarbrist i landet. I synnerhet på landsbygden är det riktigt illa. Läkare hyrs in och arbetar tillfälligt innan de drar vidare, därav uttrycket stafettläkare. Om vi bara anade hur mycket relationen betyder för patienten och dess återhämtning. Hur går det med denna när hyrläkare är melodin som spelas? Därutöver är det horribla ersättningar som betalas ut till dessa så kallade stafettläkare. Samhället, i form av landstingen, skulle kunna använda pengarna på ett så mycket bättre sätt.

Varför har vi då en läkarbrist? En del av förklaringen är att läkare inte ägnar sig åt patienter i den utsträckning de borde eftersom annat pockar på uppmärksamhet (byråkrati). Systemkrafterna verkar även inom denna bransch. Men om vi blickar bakåt och tar reda på orsaker har Läkarförbundet (facklig organisation) sett till att minska antalet platser på läkarutbildningen. Detta trots att myndigheter varnat för läkarbrist enligt SVT:s Uppdrag granskning. Jag tror att vi alla kan räkna ut varför en organisation beter sig på det sättet.

När jag bestämde mig för att sadla om till lärare var det en sak som inte lockade; att bedöma och sätta betyg. Om jag spinner vidare på den tråden anser jag att samhället borde ha fri antagning till samtliga utbildningar. Vem som helst ska kunna följa sitt intresse. Vem har rätt att neka en annan människa ett intresse och yrkesutbildning?

Det finns så många människor som drömmer om att bli t.ex. läkare. De skulle bli fantastiska läkare eftersom de vill bli det av rätt anledning. Inte för att det är så kallad status och hög lön involverad. Men de har inte toppbetygen som krävs.

Jag lovar att allting skulle falla sig naturligt om vi hade fri antagning till utbildningar. Inom ett år har somliga valt att hoppa av sin utbildning för att ägna livet åt något annat. I exemplet med läkare är de som stannar kvar motiverade att verkligen bli läkare, även om vissa drivs av yttre, snarare än inre, motivation. Men ajajaj om för många läkare utbildas. Då kommer ju lönen falla och även ”statusen” för yrket. Ve och fasa, tänk om människor skulle tjäna lika mycket oavsett yrke? Att fler läkare skulle innebära att människoliv räddas och att så många människor skulle må bättre av en genuinare vård är sekundärt…

Den mest fantastiska ingenjör jag träffade under tiden på Ringhals har inga högskolepoäng alls utan har lärt sig genom nyfikenhet och genuint intresse. Den som tror att det behövs vissa betyg för att man ska klara av t.ex. läkaryrket – suck! Sluta vara rädd och skapa murar. Hur skulle det vara om du visade lite hjärta istället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.