Krig eller fred

Så är då den svenska krigsretoriken igång igen. Spritt, språngande galet. Försvarsberedningen la igår sitt förslag. Enligt beredningens ordförande innebär de samlade förslagen den största militära upprustningen sedan 1940-talet. Vad hände på 1940-talet? Jo, det var då andra världskriget utspelade sig.

Vad är det som händer? Vilken absurd livsåskådning alldeles för många av våra politiker och utredare lider av. Tydligen behöver Sverige fyra nya regementen. Alla stridsfordon föreslås uppgraderas, liksom att artilleri- och luftvärnsrobotsystem införskaffas. Det senare har ju Sverige faktiskt redan beställt för en massa miljarder kronor.

Försvaret beräknas kosta 1,6 % av bruttonationalproduktion (BNP) år 2025 jämfört med dagens cirka 1 %. Sveriges försvarsbudget är idag hiskeliga 54 miljarder kronor men föreslås höjas till 84 miljarder kronor år 2025.

Det är tillräckligt illa att vi prioriterar en massa pengar på krigsindustrin framför människors hälsa och utbildning. Men det är än värre att vi bidrar till en värld av krig och krigshets istället för fred. Vi har alla ett ansvar i detta. Det går inte att gömma sig och skylla på ”dem där borta”. Det minsta vi kan göra är att använda valsedeln.

Ivan kommer inte i sin stridsvagn eller stridsplan och invaderar Sverige. Det är en fantasi som upprätthålls av vissa krafter i samhället av olika orsaker. Tänk istället vilken fantastisk förebild Sverige vore om vi la ner försvaret. Det skulle skicka ett budskap utan dess like och skapa det kärleksfulla samhället istället för det rädda samhället. Men ve och fasa hur det skulle gå för vissa krafter i samhället om detta uppvaknande skulle ske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.