Blodsbatterier

Hur vi behandlar planeten vi bor på är mer aktuellt än någonsin. Åtminstone i debatten. I vilken utsträckning vi i praktiken ställer om sättet vi lever på är en annan sak.

När det gäller utsläpp av koldioxid har utvecklingen av elbilar gått fort framåt. Det man dock inte får glömma är att vi också behöver ta hänsyn till hur elen produceras för att kunna ladda elbilarna samt hur tillverkningen av elbilen gått till. Det gäller att betrakta saker och ting från ax till limpa.

En väsentlig komponent i elbilen är själva batteriet. Innehållsmässigt har vi liknande batterier i en massa prylar runtomkring oss, såsom i mobiltelefonerna. Dessa batterier innehåller grundämnet kobolt som har vissa egenskaper som är önskvärda för ett batteri.

Kobolt kommer framförallt från Kongo där det bryts i gruvor. Det få vet är att detta sker under fruktansvärda förhållanden vilket en aftonbladetartikel vittnade om. Det är en omänsklig arbetsmiljö, barn används som arbetare och kapitalismen härjar med sitt fula tryne.

Allting börjar med en medvetenhet, d.v.s. att inte titta åt andra hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.