Ack jämförelser

Det har på sistone dykt upp utskick från det lokala bolaget som har ansvaret för dricks- och avloppsvatten samt avfall och återvinning. Informationen redovisar avfallsvikter den senaste månaden. Ditt egna hushåll jämförs med dina grannar (ungefär 100 hushåll i närheten) samt också med en kategori som går under benämningen ”avfallssnåla grannar”. En figur visar med staplar hur stor vikt avfall som bolaget hämtat upp från ditt hushåll (kg/person) via tömning av soptunnan jämfört med grannarna.

Inte nog med det. Under figuren följer ett omdöme med avseende ditt hushåll. Man kan få ”betyget” utmärkt, bra eller kan förbättras. Om man nu tvunget, av någon anledning, ska ge sig in i jämförelsekulturen borde man kanske starta med förutsättningarna. Vad händer med avfallet om man lagar mycket mat hemma från grunden istället för att köpa mer eller mindre färdig mat, alternativt gå ut och äta? Vad händer om man har småbarn som ”producerar” rätt så mycket avfall?

Kan vi inte bara släppa dessa jämförelser som vi tyvärr får till oss redan med modersmjölken? Det leder till ett kallt och hårt prestationssamhälle som baseras på en ständig tävlan. Ett sådant samhälle är grogrund för psykisk ohälsa. Låt istället folk vara folk utan att bedöma prestationer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.