Säg nej

Socialdemokraterna regerar, tillsammans med Miljöpartiet, men utför en politik som andra partier ställt upp som villkor för att släppa fram denna regering. Vissa delar av politiken ligger en kortare sträcka från Socialdemokraternas ”egentliga själ” medan andra delar helt sonika är raka motsatsen mot kraften som skapat och drivit partiet framåt.

Socialdemokraterna säger att de går med på detta för att alternativet är sämre. Ofta framförs också att de tar ansvar för Sverige. Tillåt mig att le lite snett… Är det inte så att Socialdemokraterna gör detta för att få sitta vid köttgrytorna? Med ett annat ord: maktfullkomlighet. De har inte bara gått vilse, det är värre än så, de är så, så vilsna. Givetvis skulle de satt sig i opposition och varit sig själva.

Det finns politiker som gör det enda rätta. För det finns bara en väg att gå, känner du rädsla finns det tusen. De jag tänker på lämnade Miljöpartiet när det blev för många uppgörelser som inte alls rimmar med deras innersta väsen. På så vis uppstod nyligen Partiet Vändpunkt.

Ideologi är något vi har svårt att prata om. Det blir hellre kompromisser och praktikaliteter. Kanske är det konflikträdslan och mellanmjölkstänket som härjar. Jag lovar att vi skulle må så mycket bättre om vi körde med öppna spjäll och gick till botten med de riktiga livsfrågorna. Helt plötsligt skulle en grå degmassa bli en färgsprakande regnbåge.

Ovan tog jag politiken som exempel men det jag vill säga är tillämpbart på allting i livet. Vi måste vara modiga och säga nej. Hellre rak i ryggen och en behaglig titt i badrumsspegeln på kvällen än att vrida och vända på saker för att t.ex. göra karriär. Det får kosta vad det kosta vill. För ”kostnaden” har noll värde medan alternativet innebär en skada på riktigt. En god människa är tolerant men ingen ja-sägare.

Om det är något som går på tvären mot ditt innersta väsen måste du obönhörligen säga nej. Får du inte gehör måste du lämna bygget. Det finns inga ”om och men”. Jag tror det finns en sammankoppling och att ett nej på norra halvklotet känns hela vägen till södra halvklotet.

Säg nej – och på samma gång ja till livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.