Kärlek och rädsla

Det finns två grundläggande känslor som samtliga övriga känslor är sprungna ur. Jag vet inte ens om känsla är rätt ord, eller om kanske sinnestillstånd är bättre, men jag använder det ändå. Dessa två känslor är kärlek och rädsla. De står som två motpoler i varsin ände.

Ur rädsla kommer avundsjuka, svartsjuka, ilska, hat och en massa annat dåligt. Yoda i Star Wars säger det klockrent:

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Ur kärleken kommer allt det härliga i livet, men glöm inte bort att allt börjar med kärleken till sig själv, d.v.s. att vi älskar oss själva. Det är inte rätt väg att gå att (försöka) älska sin partner eller sina barn men försumma sig själv. Var följsam, fly inte från dig själv när något jobbigt dyker upp och lär känna varenda vrå av dig själv.

Är kärlek och rädsla två isolerade motpoler eller är de motpoler som står i kontakt med varandra? Jag tycker man ska se rädslan som ett rop efter kärlek. Vad innebär det? Jo, att vända andra kinden till, som ordspråket heter, är rätt väg att gå. Med andra ord; bemöt rädsla med kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.