Ekologisk ekonomi

Ekologi: läran om hur organismer, såsom djur och växter, lever och fungerar i sina livsmiljöer.

I sammanhanget är det också värt att nämna vad som menas med en hållbar utveckling vilket är så på tapeten idag. En sådan innebär en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Med andra ord kan man säga att en hållbar utveckling innebär att vi ska leva på ett sätt så att vi inte ställer till det för våra barnbarn.

Ett ord som liknar ekologi är ekonomi. Men där upphör likheten. Ekonomi är navet i hur vi lever livet, hur vi diskuterar livet, hur vi planerar livet och mest tragiskt nog; hur vi värdesätter livet.

Ekologi och en hållbar utveckling är på agendan ute i världen, inte minst bland politikerna, vilket är bra. Men är det ett genuint intresse eller en kappa som vänds efter vinden? Rättar de in sig i ledet för att något annat vore politiskt självmord, d.v.s. drivs de av egenintresse eller är det på riktigt? När nästa statsbudget läggs, tror ni att ledstjärnan är humanism och ekologi eller kommer det överliggande målet att vara ekonomi? Vissa hävdar att det måste vara ekonomi, att de sitter i kläm och att de gör så gott de kan. Nej. Fel.

Vi behöver ställa om samhället. Levernet är egoistiskt och inte hållbart. Det handlar inte om att över en natt gå från svart till vitt. Det handlar om små steg som börjar med en medvetenhet och ett erkännande. För det är i själva verket ett måste med en ekologisk ekonomi.

3 reaktioner på “Ekologisk ekonomi

    1. Så länge kapitalism är ledstjärnan kommer omställningen att gå långsamt, genom lite ”grön skatteväxling” och annat. För att den ska ske på riktigt behöver det bränna till ordentligt gällande levnadsvillkor för den egna generationen eller de som kommer närmast därefter. Då kommer det att visa sig att omställningen är möjlig, frågan är bara hur pass omfattande irreparabla skador som hunnit ske. Så länge det bara drabbar någon annan är människan inte särskilt förändringsbenägen…

      Gällande hur en omställning kan se ut är det i teorin inte svårare än att låta ekologin styra samhällsplanering och budget, vilket innebär att ekonomi kommer i andra hand. Tillväxt och annat får stå tillbaka. För att komma dithän behöver människosläktet sluta tävla med varann till att börja med.

      1. Tack för ditt svar. Jag tror att hela lösningen är att vi måste bli mer värdeorienterade och lämna nyttoaspekten bakom oss. Corona krisen har verkligen visat hur skört vårt system är där allt handlar om konsumtion. Vi människor är i stort sett bara konsumenter. Vi får prata mer om detta när vi ses nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.