Gud

Tror du på gud? Frågan dyker upp ibland och jag har tidigare alltid svarat nej och hänvisat till att jag är ateist. Förutom ateister, som inte tror på Guds existens, finns också agnostiker som duckar frågan genom att hävda att det inte går att veta, eller bevisa, huruvida Gud finns.

Sverige är ett sekulariserat land. Vi dras till det logiska, det naturvetenskapliga, det detaljrika och det synliga. Allt annat är flum, såsom att tro. Som led i detta ser vi ofta Gud som ett objekt snarare än ett subjekt. Bilden många har är en man som sitter uppe bland molnen…

Numera tror jag på Gud. Jag gör det på ett sätt som ligger i linje med vad en före detta ärkebiskop enligt uppgift sa: Utan människan finns inte Gud. Personen ifråga blev tydligen inte populär i sina egna kretsar efter detta uttalande…

Jag tror att det finns något större än summan av alla organismer i världen. Vi är alla sammankopplade på något sätt som vi inte förstår, som vi bara kan ana.

Innan vi kommer dithän kan man ju alltid bäva inför det faktum att liv uppstår och existerar. Varför uppstår liv? Vissa bakterier består av en enda cell medan vi människor består av uppskattningsvis 100 000 miljarder celler. Hur kan dessa celler tillsammans bygga upp organ, som sedan samarbetar, och bilda en människa? En människa som skrattar, ljuger, gör val, planterar träd och dricker kaffe? Cellen i sig består ju bara av ett stort antal atomer. Varför skulle en samling atomer, som i sig består av andra mindre partiklar, ge upphov till liv? Stenen på stranden består ju också av en samling atomer.

Detta är Gud för mig. Allt det som ligger bortom det naturvetenskapliga och ”logiska” i livet. Vad innebär Gud för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.