Känsla och tanke

Vad kommer först, känslan eller tanken? Visst går det frammana någon slags sinnestillstånd eller känsla genom att tänka på något som triggar igång en, men i det naturliga och levande livet kommer känslan först och därefter tankarna/reflektionen.

”Tänker du så ljuger du!” skulle man kunna säga. Så fort en människa börjar tänka så analyseras en massa alternativ. Vad ska jag säga för att göra karriär, bli populär, inte såra någon o.s.v.? Ett barn kan däremot säga att maten smakar skit, d.v.s. sanningen…

Så fort vi tänker tanken att vi har det gott här i solskenet så är stunden litegrann förstörd. Tanken kan alltså förstöra stunderna då vi är ett med världen. Det finns en tydlig parallell med kvantfysiken. Den klassiska fysiken är den ”logiska”, t.ex. krafterna vi känner när vi åker karuseller på Liseberg. Kvantfysiken, däremot, innebär att saker och ting beskrivs i termer av vågor. Det går då att visa med experiment, genom att titta på slutresultatet, att en partikel måste ha befunnit sig på två platser samtidigt. Dock kommer den att bete sig ”logiskt” och bara vara på ett ställe om vi försöker titta på partikeln eller mäta på den. Med andra ord: vågor när vi låter saker och ting vara, partiklar med bestämd plats när vi försöker analysera.

I vårt västerländska samhälle är dessvärre känslan inte mycket värd. Prova säga i möteslokalen att hjärtat, eller magkänslan, säger mig att vi ska göra såhär… Den som istället visar upp en excelfil med siffror eller Powerpoint med pilar och ”bevis” kommer att triumfera. Men hur ofta har det inte visat sig att den första känslan är den rätta? Intuition brukar det också kallas. Hur ofta kommer vi inte tillbaka till den? Ibland är den jobbig varför vi försöker vrida och vända på saker och ting på ett krystat sätt. Vi kanske inte orkar med den sanna vägen men det kommer tillbaka till oss, förr eller senare.

Tanken har dock en given plats. Reflektion är oerhört viktigt. Dessvärre tar vi oss inte tid till denna, eller vill inte. Ta en stund och möt dig själv.

Således behövs både känsla och tanke. Dessvärre råder det kraftig slagsida mot tanke framför känsla. Vi borde värdesätta känslan mycket mer och låta den guida oss. Följ ditt hjärta eller magkänslan om du så vill. Det vill gärna bli bra då.

2 reaktioner på “Känsla och tanke

  1. Jag ger mig ut på djupt vatten om jag ska säga något om KBT, helt enkelt eftersom jag inte känner till vad det är. Även om vi ett antal gånger träffade någon slags KBT-terapeut för 1,5 år sedan när äktenskapet knakade kan jag inte säga något om det. Det var ganska platt enligt mig, men samtidigt måste jag erkänna att jag inte gav det någon riktig chans. Om jag surfar in på Socialstyrelsens websida så står det såhär:

   ”Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.”

   Som syfte anges:

   ”Att ersätta de tankar, känslor och beteenden som man antar skapar psykologiska problem med mer funktionella, och därmed minska symtom samt förebygga att de återkommer.”

   Spontant känns det som att ge magsårsmedicin istället för att bottna vad som orsakar magsåret. Men vad vet jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.