Sockerskatt

Det som slagit mig under lång tid är att det är dyrt att handla frukt och grönsaker. Däremot är det billigt att handla ”skräpföda” med en massa raffinerat socker i. För mig är detta underligt. Fast kanske ändå inte; kvalitet kostar.

Det vi ser är väl resultatet av fria marknadskrafter gissar jag. Hade saker och ting varit reglerade (av staten) hade det inte sett ut såhär. Nu är det upp till var och en att ta sitt ansvar. Men precis som med debatten om huruvida vapen ska vara fria (amerikansk vs svensk modell) är människan för svag för att klara av friheten.

Hur godis, läsk (djävulens påfund?) och annat med en massa raffinerat socker i kan vara så billigt medan frukt och grönsaker är så dyrt är för mig uppochnervända världen. Samtidigt förstår jag i en kapitalistisk värld att produktionskostnaden för skräpet är låg. Men kostnaden för individen och samhället är hög för att kostnaden för skräpet är låg.

Skatteväxling har varit och är på modet bland politikerna. Jag föreslår att vi inför en sockerskatt och växlar dessa pengar mot en subvention av frukt och grönsaker. Frågor på det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.