Fixed vs growth mindset

Carol Dweck skiljer på fixed mindset och growth mindset. Hon säger att en person med ett fixed mindset tror att ”intelligence is fixed” medan en med growth mindset tror att ”intelligence can be developed”.

Jag är ingen entusiast av att prata om intelligens, men jag tycker ändå att Carol Dweck har en poäng i ett vidare perspektiv om jag får tolka och vidareutveckla. Med ett growth mindset är du öppen (= kärleksfull) och tror att det går att utvecklas och blomstra. Däremot, med ett fixed mindset, är du stängd (= rädd) och tror att saker och ting är låsta i sitt utgångsläge.

Det har gjorts studier på elever och om läraren berömmer eleven för dennes intelligens, som är ett beteende inom fixed mindset-hägnet, går dessa elever oftare tillbaka till enklare uppgifter när de utmanas. Om läraren istället berömmer eleven för ansträngningen, som är ett beteende inom growth mindset-hägnet, väljer eleverna oftare mer utmanande uppgifter.

Med ett fixed mindset är du rädd för att se osmart eller dum ut. Däremot, med ett growth mindset, är du mer intresserad av att utvecklas och lära dig av dina ”misstag”. Världen ligger öppen, släpp hörnflaggan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.