Dessa banker…

Handelsbanken rapporterade nyligen sitt resultat för det tredje kvartalet. Resultatet blev 4,6 miljarder kronor. Eller sagt på ett annat sätt: 4 600 miljoner kronor.

Om vi för enkelhetens skulle multiplicerar kvartalsvinsten med fyra så landar vi på en grovt uppskattad årsvinst på 18 miljarder kronor (18 000 miljoner kronor). Då ska man komma ihåg att Handelsbanken gör lägst vinst av de fyra svenska storbankerna och att dessa fyra tillsammans gör en årsvinst på över 100 miljarder kronor (100 000 miljoner kronor).

För alla de som har tagit ett lån för att kunna skaffa en bostad är det intressant att betrakta det så kallade räntenettot. Detta är skillnaden mellan bankens intäkter och kostnader för lån. För det tredje kvartalet gjorde Handelsbanken som sagt ett resultat på 4,6 miljarder kronor, men deras räntenetto för samma kvartal var hisnande 8,0 miljarder kronor.

Man kan förvisso hävda att ingen tvingar in oss i en lånekarusell. Sant. Att bosätta sig i en hyreslägenhet är alltid ett val. Däremot, att spara ihop till sin bostad för att kunna köpa den utan lån, är inte rimligt för många av oss. Det hade kunnat vara det, men vi har varit på ett sluttande plan så länge nu att det inte längre finns med på kartan för många av oss. Istället har bankerna blivit en samhällsinstitution som av många betraktas på samma sätt som en myndighet.

Det är häpnadsväckande hur lättledd fårskocken, i form av människan, är. Bankerna har lyckats få sig själva att bli betraktade som hörnpelare i samhället. I själva verket är det så tokigt det bara kan bli. Snarare ligger liknelsen med cancersvulster närmare till hands. De skapar pengar genom en knapptryckning när vi tar våra bolån. Kom ihåg att bara ett par procent av Sveriges penningmängd på ca 3 500 miljarder kronor är sedlar och mynt. Resten är siffror på en skärm som ändock påverkar folks vardag i allra högsta grad.

Jag sitter själv i bankens klor. Men givetvis vet jag att jag kan göra mig fri genom att sälja min bostad. I vilket fall har bankerna sakta men säkert tagit ett allt starkare grepp om samhället. Min tidigare tanke om att starta en bank får liv på nytt. Samtidigt är det ett avgrundslikt avstånd mellan bankverksamhet och det jag vill ägna mig åt. Å andra sidan skulle kanske ändamålet göra medlen trivsamma.

Sveriges minsta storbank, som i ett världsligt perspektiv, är en pytteliten bank, gör alltså under tre månader en vinst på hantering av lån på 8 000 miljoner kronor. Samtidigt har samhällets ryggrad det jobbigt på många håll och kanter inom sjukvård och skola.

Vi behöver vara envisa och ställa de jobbiga frågorna. Aldrig acceptera att bli trampad på som en dörrmatta. Statliga bolåneinstitutet SBAB är ett alternativ att kika på för den som inte är nöjd med sin bank. Vill man gå djupare är förstås frigörelse från ägande den rätta vägen att gå, även om det kanske är ett för stort steg för många av oss att börja med.

Vad gjorde förresten Handelsbanken som svar på sin kvartalsvinst? De sjösatte ett så kallat sparprogram där 800 människor tvingas lämna företaget. Vinsten räcker inte. Mycket vill ha mer. Kapitalismen har talat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.