Höj skatten!

Varbergs kommun, där jag är bosatt, ska tydligen spara 70 miljoner kronor. Och betydligt mer kan det tydligen också bli. Grannkommunen Falkenberg ska spara 22 miljoner kronor på enbart skolan. Jag förstår inte hur pengar ska sparas inom något som redan går på knäna.

Varför ska det sparas pengar? Med tanke på hur rapporterna från skolan och sjukvården ser ut borde väl pengar skjutas till? Hur kan någon normalt funtad människa komma fram till något annat? Det är dessvärre inte medmänniskorna ute i verksamheten som styr och ställer baserat på det verkliga behovet.

Ute i kärnverksamheten finns inget överflöd att skala bort, men det kommer ändå att skalas bort. Resultatet är att de som genuint arbetar med att utgöra ryggrad i samhället, och vara medmänniska, kommer att gå ännu mer på knäna. Samma antal personer men fler arbetsuppgifter på toppen av allt det befintliga.

I den kommunala verksamheten, precis som i den privata, finns det förbättringar att göra i form av att skala bort det som gör det möjligt att göra ”Powerpointkarriär” inom ramen för systemkrafterna/byråkratin. Men därutöver finns bara en lösning, och den är enkel: Höj skatten!

Visserligen finns skatter i form av t.ex. moms på mat och prylar, men skatten på inkomst är alldeles för låg. Om jag inte räknat fel betalar jag endast 24 % i inkomstskatt efter alla jobbskatteavdrag. Då har jag inte ens kommit till uteblivna skatter för de med sorgligt hög lön, skatter på kapital och ägande samt alldeles för låga skatteintäkter från låtsatsvärlden i form av finansvärlden, såsom bankerna.

Många av oss ska bara ha och ha, dessutom utan omtanke om de som inte har samma förutsättningar, och skatt ses som en svordom. Tänk om, tänk mänskligt! Låt oss se till att skatten höjs. Samhällets ryggrad behöver det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.