Mindre kött och mer grönsaker

Universum talade till mig nyligen och sa: Christian, du ska dra ner på din köttkonsumtion. Det känns helt enkelt rätt att minska på köttet och öka mängden grönsaker.

Visst kan man lyfta fram djurhållning som ett skäl. Det finns en dokumentär som visar grissuggor i Frankrike som låses fast med metall, liggandes på sidan utan möjlighet att vända på sig, för att de ska föda utan att riskera att krossa några kultingar.

Man kan förstås också föra fram att (regn)skog avverkas, t.ex. i Amazonas i Brasilien, för att möjliggöra betesmark för nötkreatur. Därutöver finns klimatpåverkan i samband med köttproduktionen och de transporter som följer.

I mitt fall har jag inte analyserat några orsaker utan jag känner när jag ser köttet att jag äter för mycket. Om jag kommer att sluta helt vet jag inte. Jag har dragit ner ordentligt på köttet från land men äter fortfarande fisk och skaldjur.

Tidigare har jag undrat hur jag ska bli mätt och få i mig tillräckligt med proteiner som den idrottare jag varit och i någon utsträckning fortfarande är. Svaret var tydligt när jag nyligen var på en indisk restaurang och åt två fantastiska rätter utan kött. Den ena innehöll ost och den andra kikärter. Om någon tvekar finns tydligen en sevärd dokumentär på Netflix som heter ”The game changers”.

Jag lagar mat varje dag i princip och det är bra mycket mer färgglada och nyttiga grönsaker på menyn nuförtiden. Det blir fräscht och känslan är att det här är rätt.

Det jag gärna tar emot är förslag på maträtter, d.v.s. recept. Så hör av dig om du har några ess i rockärmen.

Följ känslan, det vill gärna bli bra då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.