Lågkonjunktur – påhittad?

Så är då viskningsleken om lågkonjunktur igång. Igen. Jag är tillräckligt gammal för att ha upplevt det här spektaklet ett par gånger. Vargen kommer ropar någon och fårskocken, a.k.a. människan, springer i blindo åt andra hållet.

Personer på alla våningsplan i olika organisationer har fått för sig att det ska bli lågkonjunktur. Ytterst få reflekterar över detta utan ropar budskapet vidare som en maskin eller i bästa fall som en papegoja.

Tänk om, jag säger tänk om, lågkonjunkturen är en konstruktion. Tänk om några sinnrika exemplar av arten Homo Sapiens har kommit med idén att se till att skapa en rörelse i ”marknaderna”. Varför? För att tjäna pengar så klart. Detta är tragiskt nog drivkraften för många av oss. Genom att först positionera sig för en lågkonjunktur och sedan starta en snöboll som växer till en lavin kommer förmögenheter att skapas.

Det tragiska är att initiativskaparna leker inom finanssektorn, som egentligen bara är en påhittad stödfunktion till verkliga livet om vi verkligen tänker efter, men konsekvenserna av agerandet påverkar dessvärre verkliga livet för många. Det blir ju en självuppfyllande profetia när företag får för sig att lågkonjunkturen kommer och drar ner på investeringar, anställningar etc.

Vi har alla ett ansvar i detta. Sällar du dig till fårskocken som aningslöst ropar lågkonjunktur eller gör du din hemläxa och drar egna slutsatser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.