Magsår och rimfrost

Kommunen ska nu ”spara” pengar, bl.a. inom skolan. Den så kallade lågkonjunkturen kommer säger någon. Som lärare ser jag inte hur det är möjligt att spara pengar. Bortsett från att effektivisera byråkratin/administrationen/systemkrafterna är det enda rätta att höja skatten. Pengarna ska oavkortat gå till att det ska finnas fler människor i skolan, på vårdcentraler, sjukhus, äldreboenden m.fl.

Nyligen har staten utlyst en så kallad nationell särskild händelse och inlett operation Rimfrost efter senaste tidens våld i Sverige. Det är som att bota magsår med medicin istället för att gå till botten med roten till det onda. Pengarna borde givetvis läggas på fler lärare i skolan. Lärare som träffar eleverna från morgon till eftermiddag och kan förmedla värderingar och kunskap. En bra skolgång är bästa sättet att se till att en människa inte dras in i sammanhang fyllda med rädsla istället för kärlek.

Vägen dit börjar med engagerade lärare samt fler än en lärare per 25 elever. Dessvärre läggs budgetar som är lika kortsiktiga som näsan på de som lägger dem. Då blir det kompensatoriska, verkningslösa åtgärder. Människan är på ett sluttande plan. Avhumaniseringen pågår. Vi är dessvärre reducerade till siffror i ett excelark. Det som behövs är människor som står upp för de humanistiska värdena. Någon karriär blir det inte då förstås, men å andra sidan kan man möta blicken i badrumsspegeln när man borstar tänderna på kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.