Ansvar och skuld

Ansvar och skuld är två ord som vi människor normalt sett förknippar med något betungande. Ungefär som ett regnmoln. Ledsamt och tungt. Men det stämmer bara in på det ena.

Skuld pekar bakåt och letar syndabockar. Det är ju populärt i vårt samhälle att leta syndabockar. Men det är i mina ögon meningslöst. Dessutom är det många gånger strävan hos somliga att befria sig från ansvar som leder till att syndabockar pekas ut.

Ansvar däremot lever i nuet och har en framåtriktning. Dessvärre räds vi ansvaret. Men gott folk; med frihet följer ansvar. Du kommer inte undan. Det går inte att komma undan. Eftersom du inte är fastkedjad någonstans utkräver världen i varje ögonblick ett ansvar av dig.

Låt dig inte skrämmas av ansvar. Ansvar gör dig levande och himlen blir blå. Älta inte det som varit. Behöver du ta hand om ditt samvete för något som hänt, så gör det. Men devisen är att inte leva i det förgångna och inte heller i oro för framtiden. Ta ditt ansvar, härifrån och framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.