Nattväktarstaten – här kommer vi

Har precis sett ett nyhetsinslag om att flera regioner i landet antingen redan har, eller planerar att, höja avgiften för ett primärvårdsbesök till 300 kr. Ett primärvårdsbesök är när du besöker vårdcentralen eller akuten i samband med att du blivit sjuk eller skadad.

Det är tillräckligt illa att grundläggande tandvård kostar en hiskelig massa pengar och sedan länge är en så kallad klassfråga. Jag har förresten aldrig gillat ordet ”klass”. Men i brist på annat ord just nu så förstår ni vad jag menar.

Regionerna i landet motiverar detta med att de går på knäna och gör minusresultat. Det är klart att de gör det när samhället ska stå för en massa grundläggande funktioner (”service”) men utan att ta ordentligt betalt för det. Betalningen är i form av skatt och det har ju bara funnits en riktning på skattesatsen under många år nu. Sverige är på väg att gå från ett helt land, där vi betalar rikligt med skatt och solidariskt tar hand om varandra, till ett halvt land, där vi betalar litegrann och sedan är det upp till var och en att re sig själv och betala för att t.ex. få hjälp vid halsfluss eller brutet ben.

Begreppet ”nattväktarstat” lär ha myntats av socialisten Ferdinand Lassalle i ett tal år 1862 i Berlin. Han förlöjligade då liberalismen genom att beskriva dess uppfattning som att statens uppgifter bör vara begränsade till det minimum som krävs för att upprätthålla lag och ordning i samhället. Jag vill ha motsatsen, d.v.s. en stark stat som värnar samtliga människor och helt enkelt uttrycker solidaritet. Ta in ordentligt med skattepengar för att finansiera detta och håll samtidigt systemkrafterna borta med på tok för många som jobbar som chefer eller med så kallade kvalitetssystem.

Det går inte att motivera och försvara socioekonomiska klyftor. Om de inte går att ta bort så är miniminivån att de som har dragit vinstlotten betalar mer skatt så att en utjämning sker. I naturen sker detta hela tiden. Naturen strävar efter balans. Från ett högtryck blåser det till ett lågtryck och det sker en tryckutjämning.

Vänsterpartiet värnar om just det jag beskriver ovan; Ett omtänksamt, varmt och solidariskt samhälle. Ändå målar samtliga övriga partier i Sveriges riksdag upp Vänsterpartiet som ett extremt parti. Ridå!

Ska grundläggande sjukvård hänga på att du kan betala för dig? Det minsta vi kan göra är att använda valsedeln, d.v.s. våra röster, humanistiskt nästa gång det blir val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.