Jämställdhet

First confession: Jag skrattar åt Borats kvinnoförnedrande skämt. Det är till och med så att jag tycker att han bitvis är fantastiskt rolig. Någon gång per år brukar det bli en Boratrepris och varje gång ligger jag dubbelvikt. Detsamma gäller Jim Carey i Dum & Dummare som också är min humor.

Det finns något tragikomiskt, i ordets sanna bemärkelse, med Borat. Borat gör komik av en betraktelse av kvinnan som en förminskad människa i jämförelse med mannen. Men det finns tragiskt nog en utbredd sådan i hela världen. I vissa delar av världen är kvinnan underkastad mannen på ett självklart och uttalat sätt. I andra delar av världen är mannen och kvinnan jämlikar på ytan, i fasadernas värld, men därunder puttrar den verkliga synen på kvinnan.

Det är självklart ingen skillnad på en människa som föds med snippa jämfört med en som föds med snopp. Givetvis har det inte heller någon betydelse hur mycket pigment du har i huden, d.v.s. hudfärg. Oavsett flicka eller pojke har du samma rätt att vara tillsammans med vem du vill, klä dig hur du vill och intressera dig för vad du vill. Du ska heller inte tjäna mindre pengar på ditt lönearbete för att du är kvinna. Vi måste obönhörligen stå upp för detta. Jämställdhet är betraktelsen av kvinnan och mannen som likvärdiga.

Det finns studier som visar att lärare accepterar stökigt beteende hos pojkar i högre utsträckning än hos flickor. Kulturen och normens krafter är starka och osynliga. Vi får dem i oss med bröstmjölken. Vi behöver alla vara normkritiska och hjälpas åt att komma till bukt med tokigheter. Även om det fråntar oss privilegier, vi som är i normens centrum där det inte blåser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.