Bankernas marginal på bolån

Igår läste jag SVT:s text-TV som vanligt. Jag är gammalmodig av mig och jag gillar det. Den dagen text-TV går i graven, dessvärre är det nog bara en tidsfråga, kommer vara en sorgens dag. Det jag fastnade för när jag läste text-TV-sidorna var en nyhet om bankernas marginal på bolån. Detta ledde mig in på finansinspektionens (FI) websida där det går att läsa följande:

FI publicerar bankernas bruttomarginal på bolån varje kvartal. Det är led i att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Ökad insyn minskar det informations- och kunskapsunderläge som alltför många bolånekunder befinner sig i.

Att köpa bostad är många gånger den största affär man gör i livet, ändå präglas den ofta av ett tydligt informationsunderläge för kunden.

FI presenterar bankernas bruttomarginal, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad.

Det visar sig att bankernas marginal på bolån är 1,37 %-enheter. Låt oss sätta denna siffra i ett perspektiv. Jag väljer statliga SBAB som representant för vad ett bolån ligger på idag för oss kunder. Just nu kan man låna pengar till sitt boende till en ränta på 1,40 %, oavsett om den är rörlig eller bunden på 5 år. Bolånemarginalen (utlåningsräntan till oss kunder minus bankens kostnader för detta lån) säger med andra ord att banken har runtikring noll (0!) kr i kostnad för att låna ut pengar till alla som ger sig in i bolånekarusellen.

Kom ihåg att de fyra storbankerna (Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken) på sista raden gör över 100 miljarder kronor i årsvinst tillsammans. Deras vinst på bolåneverksamheten är än större. Detta är inte svårt att förstå givet det finansinspektionen rapporterar om bolånemarginalen. Det tragikomiska är att mycket vill ha mer i det omättliga kapitalistiska systemet vi deltar i. Handelsbanken sa tidigare upp en massa människor för att ytterligare öka vinsten…

När banken skapar ditt bolån skapas också dessa pengar i systemet. En knapptryckning är allt som behövs. Pengarna skapas alltså inte som sedlar och mynt.

Något är osunt i hela ekorrhjulet vi springer i och bankernas oligopol. Kom ihåg att kunskap och ifrågasättande är en bra start. Pennan är mäktigare än svärdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.