Murarna i världen förstärks

International Institute for Strategic Studies skriver att världens samlade militära utgifter i fjol steg med fyra procent. Både USA och Kina ökade sina försvarsbudgetar med ungefär sju procent. För USA är detta den största ökningen på tio år. Bara ökningen i USA är nästan lika stor som Storbritanniens hela försvarsbudget.

USA är solklar etta i att lägga pengar på militären. Kina är ohotad tvåa men klart akterseglade av USA. Ryssland då? Svenska politiker och utredare (a.k.a. amerikanska marionetter) målar ju upp hotet från Ryssland i tid och otid. Vi köper luftvärnsrobotsystem från USA för många miljarder kronor samtidigt som samhället har det kämpigt på olika håll och kanter. Bra, då kan vi skjuta missiler när Ivan kommer farande i flygplan och stridsvagnar för att invadera Sverige.

Ryssland spenderar mindre än 10 % jämfört med USA på sin militär.

Svenska försvaret beräknas kosta 1,6 % av bruttonationalproduktion (BNP) år 2025 jämfört med dagens cirka 1 %. Sveriges försvarsbudget är idag hiskeliga 54 miljarder kronor men föreslås höjas till 84 miljarder kronor år 2025. Snyggt, väl använda pengar och framförallt en fin signal om vad vi människor bör prioritera i vår värld där vi lever tillsammans.

Om utomjordingar betraktar jorden kommer de att bli grundligt förundrade. Istället för att människan är en stor familj, tillsammans med djur och natur, så bygger vi murar och sinnrika vapen för att ha ihjäl varandra och skapa skräck.

Det finns bara en väg till fred på jorden. Nedrustning. Någon behöver gå i bräschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.