Socker vs fett

Idag kom ett meddelande från Hugos (sonens) skola:

Från och med måndag 2 mars har Varbergs kommun infört nya riktlinjer vid frukost och mellanmål.  Eleverna får ta en mjuk smörgås per måltid. Detta är ett ekonomiskt sparbeslut från förvaltningen. Det är inte ett beslut taget av varken personal från skolan eller matbespisningen.

Varbergs kommun ska ju ”spara” pengar. Nu får barnen bara ta en smörgås. Snyggt jobbat kommunen!

Det var dock inte detta jag tänkte ägna detta inlägg åt. Men gemensam nämnare är kost. Det har ju under årtionden förekommit ett krig mellan huruvida socker eller fett är boven i vår kost. Stundtals har det varit på modet med fettsnåla dieter och stundtals sockersnåla dieter. Men överlag är min känsla att fettsnåla dieter har dominerat.

Att fetma breder ut sig som ett hälsoproblem i det västerländska samhället är knappast en nyhet. Det räcker med att hålla ögonen öppna men det finns givetvis också en massa statistik för den som gillar sådant.

Även om det såklart finns en massa kost med dåligt fett är det solklart för mig att sockret är boven. Så många livsmedel innehåller mer socker än vad vi kan föreställa oss. Ketchup består t.ex. till 17 % av socker. En sjättedel av ketchupflaskan är rent socker med andra ord.

Det är inte bara produkter med raffinerat/tillverkat socker som kan vara problematiskt. Ibland fintar vi oss själva med att t.ex. tro att juice är samma sak som att äta en frukt. Energin finns i fruktsaften (sockerarter) medan fruktköttet består av kostfibrer (cellulosa) som kroppen inte kan bryta ner / ta upp, men däremot får vi av dessa en mättnadskänsla. Hade vi ätit frukten hade vi stoppat efter en eller två, nu blir det istället fyra frukter via juicen.

Sockret ger oss direkt en skön känsla men den är bedräglig. Vi hamnar i ett ”hypat” och ojämnt läge där koncentrationen och humöret kan dippa ordentligt. Det är självklart att t.ex. avokado och nötter är bättre för oss. Det är dock fascinerande hur abrupt sötsuget kan försvinna om man bara härdar ut ett par veckor.

Genom att livsmedelindustrin lägger i socker så får det oss att gilla det mesta samtidigt som skarpa smaker suddas bort. Borde vi beskatta produkter med alltför mycket raffinerat/tillverkat socker? Dessa produkter är billiga att tillverka och leder till många dåliga effekter för både individ och samhälle.

Självklart ska vi njuta av livet men det behövs en måttfullhet och variation. Det som naturen står för och som människan levt av under lång tid borde vara bra grejer. Sunt förnuft är nog bra att ha med sig. Även denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.