Ökad export av utrustning för att ha ihjäl människor

Statistik från inspektionen för strategiska produkter (ISP) säger att den svenska exporten av krigsmateriel uppgick till cirka 16,3 miljarder kronor under 2019. Ökningen är drygt 40 % på ett år. Svenska freds- och skiljedomsföreningen uppger att en tredjedel av mottagarländerna är icke-demokratier.

Det övergår mitt förstånd hur detta kan få pågå. Människor, i det här fallet i Sverige, utvecklar sinnrika vapen vars syfte är att ha ihjäl andra människor. Givetvis finns det också en idé om att vapnen ska medföra en avskrämmande effekt utan att användas. Oavsett blir det en ond spiral där rädsla föder rädsla och en massa dåliga saker som följer av detta.

Sverige skulle så enkelt kunna gå i bräschen för en nedrustning och en värld präglad av fred. Men då krävs att man står emot de kapitalistiska strömningarna (pengar är det som är viktigast i världen) såväl som de politiska (Sverige är USA:s nickedocka och Ryssland målas alltid upp som den onde utan några nyanser överhuvudtaget).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.