Det är inte fel att bli arg

Hugo (sonen) tittar en del på Star Wars och bygger framförallt mycket lego inom samma tema. En av karaktärerna i Star Wars är Yoda och skulle jag beskriva honom med ett ord blir det ordet vis. I någon av filmerna säger han:

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Att vara arg är inget bra tillstånd. När vi går runt och är ilskna på allt och alla förstår vi oftast inte att den vi faktiskt egentligen är arg på är oss själva. Rädslan hindrar oss från att ta steget. Ibland ser vi ingen väg framåt utan känner oss inmålade i ett hörn med bara dåliga alternativ. Det kan hända att vi satt oss själva i en situation där det på kort sikt kommer att vara smärtsamt att ta steget. Men det finns alltid en sann väg. Känner du rädsla finns det tusen olika vägar där vi duckar den egentliga vägen. Att vi inte tar den vägen skapar ilska i oss och vi tycker att allt och alla gör fel.

Allt och alla kan också vara fyllda av rädsla vilket hindrar stora saker från att inträffa men det är inte vår sak att lägga oss i det. Förändring kan bara ske inifrån och varje människa behöver komma till insikten själv.

Däremot är det inte fel att bli arg. Att ilskna till är ett kännetecken hos en levande människa. Toleranta ska vi vara, men inte håglösa. Om vi inte reagerar på tokigheter, vilka är vi då? Jag övertygad om att en människa som slår näven i bordet och högt och tydligt utbrister ”Nej!” känns hela vägen till andra sidan jordklotet.

Det är heller inte farligt att bli arg. Tvärtom, min tro är att alla som går runt och kväver sig med en passiv aggressivitet också drar på sig fysisk ohälsa som konsekvens.

Franska bönder dumpar avföring från kor framför parlamentsbyggnaden när politikerna är uppe i det blå och inte sätter sig in i verkligheten. I Sverige skriver vi ett anonymt inlägg på någon webbsida istället. Vem har levt i sanning och somnar gott om kvällen och vem har fortfarande något bubblande i sig som inte vill gå bort?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.