Att hjälpa någon – på riktigt

Søren Kierkegaard (1813 – 1855), en dansk författare, filosof och teolog, sa följande:

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det hjälper det inte om jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och vill egentligen bli beundrad av den andra istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att tjäna. Kan jag inte detta kan jag heller inte hjälpa någon.

Hur ofta hjälper vi någon utan en gnutta baktanke om att vi i någon form vill förhärliga oss själva?

Om vi verkligen ska hjälpa någon måste vi orka förstå den andre. På samma sätt skulle många konflikter i världen, smått som stort, kunna undvikas om vi bara orkade sätta oss in i den andres situation och drivkrafter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.