Ett liv i sanning

Vad är sant och vad är falskt? Debatten går het i dessa dagar om så kallade ”fake news”. Det är inte helt lätt att reda ut vad som faktiskt är sant.

Är Stockholm Sveriges huvudstad? Det skriver nog i princip alla under på. Har människan landat på månen? Här börjar vissa hävda att det inte är sant. Inte så många, visst, men det finns en del konspirationsteorier.

Med ett liv i sanning menar vi inte digitalt 1:a eller 0:a, d.v.s. sant eller falskt. Ordet ”sann” åsyftar istället äktheten eller autenticiteten. Möjligtvis kan vi också använda ordet kvalitet som beskrivning.

Sanningen finns i oss alla. Men ändå ljuger vi för oss själva och vår omgivning. Varför? Sanningen skrämmer oss. Vår sanna natur kanske inte går i linje med den rådande samhällskulturen. Då väljer vi att anpassa oss för att smälta in. Eller har vi inte tålamodet utan gör ett val som vi vet att vi kommer att bli plågade av längre fram. Alternativt är vi rädda för att bli sårade och tar en ”säker” väg där vi själva har kontrollen.

Blotta tanken på att vara själv kan få en människa att bli livrädd. Tystnad skrämmer också. Inom oss finns känslor, tankar och längtan. Genom att vara i ständig rörelse, med en massa aktiviteter, kan vi fly från mötet med oss själva.

Vi kan välja att om och om igen stoppa huvudet i sanden men det där som bultar i djupet av oss själva kommer aldrig att försvinna. Vi torterar oss själva när vi förnekar vårt innersta väsen, d.v.s. sanningen. Och det är en smärta som inte går bort oavsett vilka knep vi tar till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.